16 januari 2014

Dygnet runt

För en vecka sedan fick Matilda majsvälling första gången till natten. Hon åt välling-mjölkblandningen med god aptit och verkade inte reagera på att det var något mera än mjölk. Vi blandade 30ml välling i 50ml mjölk som hon slukade och ville sedan ännu ha 40ml mjölk till. Ett rejält kvällsmål med andra ord. Den natten sov hon från ca 21 till 03.
Så nu har hon varje kväll fått lite välling blandat i mjölken. Är det färsk välling så 30ml fortfarande och är det fryst välling så 45ml, för vällingen blir aningen lösare när den varit fryst. Såhär har jag tänkt att vi fortsätter tills hon blir runt 3½ månad och vi kanske kan öka dosen välling.
Hon sover SÅÅ mycket bättre! Ibland vaknar hon redan efter 6 timmar men förförra natten sov hon i 8 timmar. Att hon sover längre nattsömn gör också att hon orkar vara bättre vaken på dagen och kanske själv också snart börjar förstå skillnad på natt och dag.
Vi har också ändrat på kvällsrutinerna, eller kvällstidtabellen kanske är ett bättre ord. Vid 21 blir det kvällstvätt och gos vid skötbordet, sedan vällingmjölk och när hon ätit sig mätt brukar hon redan vara ganska sömning. Hon somnar nästan alltid på axeln när man rapar henne (hon tar god tid på sig att rapa) men vaknar ofta när man sätter henne i säng (vagnen). Vi låter henne ligga där och babbla för sig själv, hon somnar om efter en stund. När hon somnat redan vid 21 i sängen brukar hon vakna efter en timme och gnälla men sätter man henne i säng först 22 hoppar hon över det där gnällandet.

På dagen försöker jag också hålla fast i vissa tider och rutiner. Vi brukar stiga upp 8-9 tiden på morgonen, sköter tvätten, äter och umgås. Vid 10-11 går vi ut, lite beroende på när hon vaknat på morgonen, och sedan får hon sova ute så länge hon orkar. 2½-4 timmar brukar hon sova. Då hinner jag duscha, läsa posten och äta helt i lugn och ro. På eftermiddagen umgås vi och sedan for hon sova igen några timmar, senast kl 19 väcker vi henne om hon inte vaknar själv innan det. Eftermiddagsvilan är begränsad till max 2 timmar, helt beroende på hur hon sovit på dagen. Härtills har hon sovit eftermiddagsvilan ofta på soffan eller i famnen men nu ska vi försöka att hon sover den också i vagnen. Till våren kan hon säkert sova ute 2 gånger till dagen.
Alltid går det ju inte att följa rutinerna helt om vi åker någonstans eller det är något extra. Men så länge vi bara är hemma så har vi samma tidtabell varje dag.

Nu när hon sover nätterna så bra så är nästa projekt att få henne att sova i sängen utan vagnkoppan. Men hon må nu sova i den en tid, den blir ändå småningom för liten.

Här har hon somnat i sittern med handen i vädret :')

4 kommentarer:

  1. hehe hon tycks nog vara en nattätare, konstigt för int äter man ju själv då :D Men vilken tur att hon hålls sådär mätt med vällingen! Nog blir de nattsovare i någoskede av dom, de tar väl lite längre för en del..kiva att du har sådär mycke tid under dagen! Man känner sig som en ny människa själv när man fått sova! Adéle har haft feber nu i 3 dar och inatt så vimsa hon helt sömnig huvudet på mig, på min dyna, på täcke och rumpan i vädret. Samtidigt som ja tyckte så synd om henne och paijade o kramades så hade jag nog lite roligt. De e ju fullmåne nu så ja e ju hur pigg som helst :O

    SvaraRadera
    Svar
    1. När ja va gravid så åt ja nog på natten, ja va allti så förskräckligt hungri när ja vakna att ja måste äta någå :D Jo dendär vällingen e nog bra, hon dricker lika mycke nu som hon drack bara mjölk så de e ju skönt att hon kan sova sen :) verkar lite som att hon int orkar äta tiräcklit allti ? jo nu finns de energi att göra saker, o int bara ligga som en zombie när man får en lugn stund :D voi stackarn, men hon njuter nog säkert att få sova me mamma :) tänk, ja har int reagera på att de e fullmåne! men nu när du sa så sover ja säkert int i natt :D

      Radera
    2. hahha jaa nå de kan ju vara de att hennes matrytm blev natt då, men nog ändrar det sig, dom blir vanliga människor fast man int sku tro ibland.... :D jaa de kan nog stämma att hon nog äter masun helt mätt på mjölk men den förbrukas sen så fort och hon också vaknar lätt till hunger, de gjorde ju int A utan ja fick väcka henne tills hon sen fick sina perus tider som hon vakna fast hon int va hungri, borde väl ha låti henne sova fats dom sa att ja måst väcka...........men välling e nog bra, de dricker nog vi här också då ja int orkar koka gröt och vill ha omväxling :) heheh sorry men när de lyser in som solen fast man sku ha alla spjällisar fast :O

      Radera
  2. ni har ganska långt samma rytmer som vi har haft sen Wilhelmina var liten och det har fungera suveränt.! :D Mina sover ute 2ggr per dag, från 11 till 15/16 sen beroende på när hon vaknat sover hon ännu mellan 18 och 19 ute. Senast 19 tar vi in henne för att få henne senast i säng 21. Nu när hon ha börjat "krypa" sover hon inte riktigt lika bra på dagen men 3 timmar nog i alla fall (känns bara som lite gämfört med 5h). Vi börja redan vid 2mån med velling och sen dess har hon sovit ca 12h per natt. ;D kämppa på, snart är nog natt ätandet slut :D

    SvaraRadera

Tack för din kommentar :)