10 januari 2014

Rum med kaklade golv

Det var en läsare som önskade få veta mera om en del av vårt hus och se bilder på hjälpkök, dusch och bastu. Vet inte helt exakt vad du önskade få veta men tar nu en liten rundtur i den delen av huset. Du får gärna fråga och jag hjälper gärna så gott jag kan!


Börjar med en botten-bild på hur det ser ut. Nästan, ni får lite rita i ert huvud för att få det helt rätt. Bastuspisen går i samma skorsten som takkan så hela bastun är sväng/flyttad till följande vägg så att när man sitter i bastun har man ryggen mot hjälpköket. Är ni med ? Bastudörren är inte heller mitt på väggen utan den finns i knuten mot sovrumsväggen. 

Här kommer bilder på bastun. 



 Vi valde att ha en mörk "stenvägg" bakom spisen och panelen på väggen är tervaleppä. Vid bastulaven finns 7 stycken fiberlampor (kuitivalot), den 8nde finns i taket ovanför spisen. Bastun som är 3,4m2 är passligt stor och det ryms 4 och sitta på laven.


Det 3,5m2 stora duschrummet är passligt för en dusch och wc-bytta. På botten-bilden var där ritat 2 duschar men när dörren flyttades i knuten ryms det inte 2 stycken. Och det räcker helt bra med en. Vi hade ännu önskar att det ryms en lavoar där på samma vägg men tydligen så var det för lite utrymme. Vi valde samma kakel i grått och vitt att ha på väggen till det svarta golvet. De väggarna vid duschen är alltså gråa och de väggarna med dörrar är vita. Fast om man inte tittar så noga så ser man inte att det är olika färgs kakel.


Hjälpköket är med sina 8,7m2 precis passligt stort! Här finns bra med skåputrymmen och plats på skåpen, ett bord som fungerar bra som avlastningsbord (där hamnar det vikta byket och allt från köket som ska ur vägen vid kalas och så). Under bordet samlar vi papper och tomflaskor. Just nu är där också 2 lådor ved på tork. Det är så brett att fast bykställningen står mellan skåpen ryms man och gå förbi. Nu har också vagnen sin plats innanför ytterdörren och det blir inte trångt för det. Vi har 3 höga skåp med bara hyllor, ett städskåp och ett skåp med korgar, och så ett litet under bordet med hyllor. Hit ryms allt från lakan och handdukar till blomvaser och ljus. 

4 kommentarer:

  1. Tack! :) Fint å se vad andra har kommit fram till och hur det fungerar i praktiken! Om du har lust och årk så är jag iallafall tacksam för alla inlägg relaterade till bygg& hus ;)
    -Heidi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att du nog kollat bakom i arkivet eller under etiketten "huset" :) har något inlägg i bakhuvudet jag ska skriva bara jag hinner fundera vad det är jag vill få skrivet :) Du kunde ju berätta lite om era planer, vad har ni tänkt för hus, storlek osv :)

      Radera
    2. Jodå, har kollat igenom arkivet ;)

      Vi är inte ännu så väldigt långt, för måste vänta på att mannen blir färdig utbildad nån gång nästa höst. Får inte lån nu, även om jag har bra lön, så vi sparar allt vi kan nu, och troligen lyfter lånet nästa höst då han är i arbetslivet. Men har börjat planera och tänka lite så smått. Vi har så långt sett lite på tomt, och kommit ganska långt med hurudant hus vi vill ha. Min bror har en byggfirma, så han kommer att bygga vårt hus. Både jag och mannen kommer att jobba där med allt vi kan, för att få priset ännu neråt. Är ännu osäkert om vi bygger helt från början, eller beställer "vesikate-valmis", och så fortsätter därifrån. Har bestämt oss för att bygga med "yläkertavaraus" då alltså 1½ våning som det heter. Vi bygger färdigt första våningen och så senare när det blir behov att bygga andra våningen. Blir mest sannolikt 2 sovrum nere, som vi borde klara oss med en stund, och så senare bygga 3 sovrum, aula och bad uppe. Har tänkt att bygga ett hus som vi kan bo i i en lång tid.
      Hur låter det? Allt för stora, orimliga drömmar? :P Måste försöka tänka realistiskt, har ju så massor med drömmar om tex. hot tub etc. Men bara vi får ett hus å bo i så tar vi det andra efter hand.
      -Heidi

      Radera
    3. Det är bra att börja planera i tid, i stress gör kan man fort göra dåliga beslut ;) Det är bra att ha ett sparkapital (det krävs ju också för att få lån idag) men det går så mycket pengar med byggande, extra utgifter som man inte räknat med, och annars så är ingenting gratis, inte nära på.
      Det är ju bra att ni har någon som kan bygga åt er och att hjälpa till där man kan, då kommer ni mycket billigare undan! Funderar ni att bygga från långvirke eller ändå ta ett huspaket (när du säger att "bygga helt från början") ? Tar ni huspaket från någon firma så kommer ju de flesta husen nu som element, vilket på ett sätt är ett bra alternativ då det inte (borde) hinna bli vått och fuktigt i väggarna. Vesikatos läggs ju på med detsamma också så det är torrt "inne" :) Från början ville vi inte ha ett element hus, men det var vad som kom och nu är vi nog helt nöjda för huset kom ju upp på en dag och samma kväll slog dom ännu på vesikatos så :)
      Att bygga med yläkertavaraus är ett bra alternativ, då bygger man andra våningen fast anefter med det pengar som finns.
      När man börjar fundera på hus så drömmer man om det ena och det andra, många kvadrat och allt lyxigt, sedan när man möter upp husleverantören och diskuterar priser kommer man nog sakta eller hårt ner på marken igen :D vi började med ett 150m2 hus och det blev ett på 120m2, för det var vad vi hade råd med :) Det är helt otroligt vad det går åt pengar, man talar inte om hundra, allt kostar i tusenlappar! Vi hade dessutom räknat med att lånepengarna skulle räcka till ett garage, men det kom utgifter vi inte räknat med under byggandet så garaget får vänta :)

      Radera

Tack för din kommentar :)