11 september 2014

Matilda 10 månader

Det är ju redan några dagar sedan det var månadens sjätte dag men inläggen skrivs inte av sig själv.. För ett år sedan knep jag ihop benen för att hålla henne inne några veckor till :D

Ingen rådgivning denhär månaden men tror inte hon har vuxit så mycket sedan Augusti; hon använder ännu också mest storlek 74, endel byxor är 68 och några skjortor i storlek 80. Upp i vikt har hon knappast gått då byxorna inte längre hålls uppe! Glider av hela tiden, lika så strumporna. Måste vara något fel på hennes fötter då inga strumpor hålls på, funderar på allvar att köpa socks-on.

Roligt att busa i mamma och pappas säng, där finns alltid tuttar gömda nånstans :D
Krypande är det fart på, hör bara splätchsplätchsplätch när hon far iväg. Kryper omkring i hela huset, vet var det finns roliga saker man inte sku få röra..! Lika bra hittar hon ändå sitt eget rum och Duplolådan i vardagsrummet. Ställer sig upp mot allting men är mycket försiktig och sätter sig genast när hon tycker att hon inte har tillräckligt stöd. Vill inte stå utan stöd men hålls några sekunder när hon i misstag släpper taget. Gräver i både leksakslådan och legolådan efter något speciellt, vet precis vad det är hon är på jakt efter. Kan sitta och undersöka olika saker långa stunder. Nu har också böcker börjar intressera, sitter och bläddrar i dem själv. Och orkar titta och lyssna när man läser med henne.

Nu började ballongen intressera, bra ballong som flygit i 4 månader :D
Maten krånglar hon lite med ibland, kanske hon bara inte är hungrig de gånger hon inte vill ha maten (fast jag tycke hon borde vara hungrig). Äter gärna kokta grönsaker, gurka osv i bitar. Tuggar just inte alls utan sväljer stora bitar, men tydligen blir magen mätt på det också. Sku gärna äta helt samma sak som mamma och pappa, men det passar inte alltid henne. Har fått smaka på ost och snart ska vi ta grynost och naturelljugurt. Mjölken funderar jag ännu lite med hur jag ska göra, då vi ska till Spaninen och där ska hon nog dricka 2an eller 3ans mjölk, inte "vanlig" mjölk.


Pottränandet fortsätter vi med, kisar ofta på pottan när man sätter där henne. Tänder kom det 4 stycken ungefär på samma gång, 2 till nere och 2 uppe så nu finns det 4 i rad nere. Men borsta dom, de sku man absolut inte får göra! Där får vi strida ordentligt både morgon och kväll. Kvällarna och sovande går lite mindre smärtfritt nu än för en tid sedan, det är inte skrik varje kväll utan hon blir snällt i sängen, pynjar en stund och börjar sedan sova. Ibland gråter hon på natten, i sömnen men ibland måste vi ta henne i vår säng då hon vägrar bli ensam i sin säng. Ibland sover hon hela natten utan ett knyst. Vaknar mellan 7 och 8 på morgonen. Sover 2 dagsvilor under dagen. Hon verkar ha en periord då hon är extra trött och är helt färdigt redan 2 timmar efter att hon sovit hela natten. Så hon sover mellan 3 och 4 timmar på dagen.
Tycker om att leka med andra barn, så som nu såhär små leker med varandra. När en pojke, som är 3 veckor äldre, var här, satt de brevid varandra och lekte med leksaker, sedan kröp de efter varandra runt hela huset och hittade på bus :D

Edit 11.9
Glömde ju helt den kognitiva delen!
Matilda pratar babyspråk, gägä och sånt, när hon blir riktigt arg kan de komma ljud som redan låter som ord, men det är ju inga klara ord. Ibland säger hon nä och nej, skakar på huvdet gör ju redan sedan Juli. Hur mycket Matilda förstår av det man säger vet man ju inte, då hon nog säkert förstår mera än vad man tror. Nej och låt vara, förstår hon åtminståne :D. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)