10 november 2014

1 år


Torsdagen var ingen vanlig dag, det var Matildas 1 års dag! Jag sjöng för henne på morgonen och hon fick ett paket. Sedan åt vi morgonmålet i fel ordning; naksun först, sedan mjölk och till sist gröt. På något annat sätt firade vi inte henne den dagen. Hon fick kanske lite extra uppmärksamhet nog.




Hurdan är vår 1åring ?
Hon är en flicka som oftast vaknar glad, skrattar och jollrar direkt som hon för upp ögonen. Hon trivs i sitt eget sällskap, leker för sig själv och gör upptäcksfärder här hemma. Samtidigt vill hon gärna vara i famnen och gosa. Hon är nyfiken, om man gör någonting på t.ex. köksbänken vill hon upp i famnen för att också kunna se. Hon här lärt sig trycka på knappar; sätter på och stänger av tvättmaskinen, stänger av digiboxen och petar på förstärkaren. Hon har en mycket stark egen vilja och ett ordentligt temperament. Vill hon ha kläderna på sig slänger hon sig som en mask och skriker. Fast hon är ju nog snäll också, Hon kan pellas och shjåpa sig. Maten smakar för det mesta, äter gärna plockmat. Och när hon ätit färdigt kastar hon matbitarna på golvet. Mjölk är ännu hennes favoritmat. Tandborstning är något av det värsta hon vet men hon borstar gärna själv tänderna.
Efter vår Ålands-resa har hon tagit ett steg bakåt med pottan, där ska hon då inte sitta. Men vi försöker korta stunder varje dag. Hon står mycket stadigt utan stöd, går ner i huk och stiger upp igen utan stöd. Kan lyfta saker med 2 händer och går bra med att hålla i med bara en hand i en vuxen men det där första steget vågar hon inte ta. Övar sig på att klättra. Säger inte många ord men "dää" och "mämmä" hörs dagligen. Också titta och tutt tror vi oss urskilja ur hennes "tättättäätä". Förstår en hel massa. Hittar saker i böcker om man frågar var nånting är. Men vet hon inte så vänder hon sida. Tycker om att titta i böcker. Känner igen Muminsången. Dansar till musik. Sover dåligt om nätterna och tar 1-2 dagsvilor utomhus per dag. 


Jag vill inte bli fotad så jag lägger mig ner och skriker istället! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)