28 juli 2015

Bostadsmässan 2015

Jag har engång förut varit på bostadsmässa och det är 16 år sedan så det var nog på tiden att det blev av nu. I år ordnas bostadsmässan i Vanda så det var passligt nära, nästa år är det i Seinäjoki och det är kanske lite väl långt borta.
Vi bestämde med pappa och M att vi far på söndag och fast det bara lovades regn till hela dagen så for vi ändå eftersom vi bestämt så. Det regnade när vi kom dit och när vi började ströva på området men så slutade det och höll upp ända till eftermiddagen då vi nästan var färdiga så vi hade ändå riktigt bra tur med vädret!
Vi började med att titta in i Loft-hus utanför området. 3 olika lägenheter sku man gå in i som alla var i olika inredningsfaser. Dehär lägenheterna var ingenting i vår smak alls. Massor med betong och halvfärdiga ytor kändes det som.

Visst ser det helt mysigt ut men en bostad med helt öppen planlösning, stora fönster utan gardiner och cement på väggarna vill jag nog inte ha. 
Inne på själva mässområdet börjde vi med att gå in i alla hus och titta men efter några hus så började vi istället välja vilka vi ville titta in i. Det fanns hus av alla de sorter; sten, stock, trä, höga, låga och enorma. Alla hade en sak gemensamt; de hade varit svindyra att bygga! Inifrån sku ju allting vara av det dyraste materialet kändes det som och gårdarna var ju också lagade i topskick. I ett ända hus hittade jag någonting från ikea. De flesta husen hade säkert hyrmöbler som sedan ska tillbaka.
Det hus vi alla tyckte (tydligen har vi likadan smak) såg bäst ut från utsidan var ingenting att ha från insidan. Hela huset vara bara fyllt med hukkaneliötä, dvs utrymmena var verkligen inte planerade och det blev en massa tomma kvadrater där ingenting passade. Många hus var ritade av någon arkitekt som nog inte kanske har på det klara vad som är praktist i verkligheten och inte bara ser snyggt ut.
Jag och Daniel fastnade för ett helt "vanligt" hus av DesignTalo som vi säkert kommer ha som grund ifall vi någongång bygger ett nytt hus.
Mamma undrade ifall vi hittade något bra och jag svarade att iallafall vet vi vad vi inte vill ha :D. I ett hus hade de användt trappan till förvaringsutrymme mitt i huset, det var en fiffig lösning ifall man har 2 våningar. I ett hus hade det byggts loft i barnens rum (det var extra högt till tak) så det gav ju mera golvutrymme och ett mysigt ställe att sova på.

Eko-hus med gräs på taket, allt hittar dom på...


Vi tog inte med någon kärra åt Matilda men lånade en på mässan. Det var ju lämpligt med lånekärra, då behövde jag inte vara orolig att någon far iväg med vår kärra när vi är inne i något hus :D Och så var det ju inte vår kärra som blev våt av regnet. Emmaljungan var riktgit bra att cruisa omkring med på området. 

Jag tror det var riktigt bra att besöka bostadsmässan en regning dag, det gjorde säkert att det inte var SÅ mycket folk. För människor var det riktigt tillräckligt av ändå! Inne i husen var det trångt och man sku nog bara följa efter de framför i de flesta hus. Inte tid att stanna och ta några bilder. Alla hus var bra utmärkta med kulkusuunta-skyltar och markeringar hur man sku gå. Ofta gick man in och ut från olika dörrar.
Matilda var jätte duktigt hela dagen. Följde snällt med in och tittade, hängde lite i markeringsbanden men hölls sig för det mesta på rätt sida. Någon dagssömn blev det ju inte så det tog bara någon minut i bilen påväg hem så sov hon.

Dagens roligaste episod var riktigt i slutet då vi redan var vid portarna och väntade. Matilda hade fått en ballong och den jagade hon omkring längs marken i regnet. Ballongen träffade någonting vasst så den sprack och jag väntade mig världens skrik men Matilda stod bara en stund och tittade att vart for ballongen. Så plockade hon upp bitarna från marken, hämtade dom till mig och sa voivoi :'D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)