22 juli 2015

Nya ord

Matilda är nu inne i den fasen där hon lär sig nya ord varje dag. Och många ord!

I Maj hade hon en T-ljuds periord då hon började använda ord som hett, kallt, vått, båt. Ibalnd var det svårt att förstå vad hon menade då hon sa "paa" eller "ka" för paa betydde både lampa och strumpa, och andra ord som slutade på pa. Ka var gurka och docka.

I Juni började det komma mera ord hela tiden. Ofta flera ord till dagen så man riktigt blev förvånad när hon sa någonting. Det är intressantatt följa med vilka ord hon lär sig, för det är inte alls sagt att det är de lättaste orden som kommer från hennes mun. Ord som vi vuxna tycker att sku vara lätta att säga klarar hon inte av, eller vill inte säga medan sedan svårare ord som traktor och prätkä nog kommer ur henne.

Nu får vi passa oss för vad vi säger för hon hör nog precis allt och apar efter. Men säger absolut inga nya ord på beställning.
Vi brukar skratta och fundera hur hon har blivit så "finsk" av sig då hon uttalar flera ord som en finskspråkig. Kossan t.ex. säger "moo" och inte muu. Många ord hon säger börjar med "p" fast det inte finns ett p i hela ordet heller. Och så drar hon ut alla vokaler.
Paapa - apa
papa - napa
past- fast
patten - vatten
poopo - mopo
piipi - pipi
pat - mat

Hon gör sig nog bra förstådd här hemma eftersom vi ju vet vad hon menar men andra har svårt att förstå vad hon säger och många ord blir ännu lika varandra.
Sitt "eget språk" har hon inte ännu helt lämnat bort utan när hon ligger med sitt mjukdjur och ska sova drar hon långa ridiramsor med sina egna "ord".

Matilda försöker inte säga ord som hon vet att hon inte kan. Ber man henne fösöka säga ett nytt ord så tittar hon bara på en. Men känner hon att hon kan säga det, så säger hon det. Och sedan är hon helt säker på att hon sagt det rätt, nickar på huvudet för att visa att jo så e de :D.

Helt bombsäker är hon på att hon säger lippis rätt; pissis. Alltså vi kan bara skratta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)