28 april 2016

Mathias 6 månader

"Aurinkoinen poika. Ensimmäinen hammas puhjennut alas ja toinen tulossa viereen, niitä voi alkaa heti harjailemaan. Syö hyvällä ruokahalulla. Kasvaa tasaisesti." 

8385g (7675g)
69cm (67,5cm)

Klädstorlek 68


Mathias är nog vår solstråle, för det mesta är han bara glad och skrattar. Han tycker om att halvsitta någonstans och bara följa med vad som händer runt omkring. Är nöjd bara han har någonting att tugga på och någon som imellan lite pratar och busar med honom. Mycket tid spenderar han på golvet, för att kanske minnas hur man svänger sig. Han har nu igen lite börjat svänga sig mot sidorna men far inte runt till mage då han ligger på rygg. Från mage svänger han sig inte alls, i misstag kan han kippa omkull. Så vi övar och övar ifall han snart sku lära sig rulla runt! På golvet snurrar han runt som klockans visare och kan nog flytta sig en bit på golvet bara med att snurra runt. Imellan sätter han armarna så att han sku kunna dra sig framåt men förstår inte ännu hur han ska göra. När han vill efter nån leksak lyfter han nog upp rumpan men sätter händerna i luften och viftar. Bara han hiffar vad han ska göra med händerna kommer han nog snart fara omkring. Sitta är han inte alls intresserad av, skuffar bara ryggen bakåt så han inte ens hålls sittande med ryggstöd, och tillslut hasar han sig neråt så han ligger på rygg. Har inte heller reflexerna att ta emot sig åt sidorna då han sitter utan faller bara omkull. Men gapskrattar när han kippar så det går iallafall bra att öva sittande. Ska nog nu också ta bort babydelen från Stokke-stolen och låta honom sitta själv, och hoppas vi får någon mat i munnen också när han måste fokusera på sittande. 
Äter med god aptit. Han får morgongröt (pulver ännu några gånger), lunch, mellanmål och kvällsgröt. Mellan varven ammar jag honom och till natten får han lite mjölk från flaska. På natten äter han ännu 2-4 gånger, så det verkar ju som att maten han får på dagen inte är tillräckligt. Rådgivningstanten sa att han säkert behöver mera än dendär lilla pilttiburken, och att jag ska ge så mycket mat han bara äter. Så nu är det bara att öka portionerna då! Hans mat har jag lagat själv, och han har nu fått potatis, batat, morot, broccoli, blomkål, purjolök, squash, ärter och majs. Jag brukar bara slänga ihop det som finns i kylskåpet, blanda lite hur som helst. Igår tog vi höna med i maten och nu kommer han få lunch med kött i. Mellanmålet är en fruktburk, frukt är jag dålig på att "laga" själv så det är lättast med burk för att de ska bli mångsidigare än banan, som han inte ens fått ännu.


Sovandet kämpar vi ännu med, det går i korta periorder hans sovvanor. Nu tar han natten 21-22 och sover till 07-08. Där imellan äter han ju och sover oftast någon del av natten brevid mig. Nu har han igen krävt mjölk redan 12-1 på natten och jag sku gärna få första matningen flyttad till 4. Han somnar själv i sängen till natten då när han är trött. Att sätta dit honom om han inte är trött är ingen idé, han ska nog upp ditifrån. Men det är ju bra att vi båda vet hur det går, sätter jag honom i sängen innan han är sovtrött så spänner han sig som en pilbåge, vägrar svängas på sidan och börjar hoila. Är han trött och vill sova lägger jag ner honom, svänger på sida och säger gunatt. Är han inte trött vid 21 får han ligga på soffan med någon sak i handen, vi brukar inte sällskapa så mycket mera sedan utan att han får lite vara för sig själv och bli trött. På dagen sover han 10-14 och sedan en 30min tupplur 17-18. Ibland krånglar han och då sover han lite hur som helst på dagen, och jag tror nog den långa vilan snart kommer bli kortare.


Leksaker är han noga med vad som duger att leka med, nu redan! Helst ska det vara någonting hårt som har hårt ljud när han viftar och slår med den. Han söker också själv fram en sådan leksak åt sig, tar en viftar och byter ut om den inte har tillräckligt hårt ljud. Hänger i gymmet och drar sig upp med händerna. Alla leksaker tuggar han på för tillfället och det är ju helt förståeligt.
På halvårsdagen tittade första tanden fram, då hade tandköttet fått hål på sig och nu några dagar senare är där redan ett fint risgryn :). Den andra nedre tanden kommer också komma igenom snart, så nu blir det tandborstning på lillkillen. 
Är ännu också ganska mamis, trivs bäst i mammas famn och kan bara ligga i famnen och se på mig. Snart är det slut på allt babyaktigt så jag passar på att njuta nu när han ännu vill vara i famnen. 
Någonting vi kommer väldigt lätt undan med just nu är kakkablöjor, och oj så skönt att inte behöva byta såna! Vid morgon- och kvällstvätt brukar vi sätta honom på pottan och oftast så börjar han kakka direkt, han lixom fattade galoppen från början. På morgonen direkt efter gröten början han visa att han har kakkabrott och då går vi på pottan. Onödigt att tvätta honom före gröten konstaterade jag idag, jag fick tvätta på nytt efteråt då han direkt efter gröten sku på pottan och kakka. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)