5 augusti 2016

Mumindalen

Den senaste veckan har Matilda pratat om att fara till Mumindalen och säga hej åt Mumin så vi tänkte att då är det väl bara att fara. Det roliga är att vi inte ens pratat om att det finns någon mumindal man kan besöka, någonstans har hon snappat upp det eller så är hon bara så inne i sin egen muminvärld :D. 
Vi tog ingen stress på morgonen och vid 10 startade vi hemifrån. Daniel passade mig bakom ratten då han hade sitt "arbetsbord" med i bilen och satt och pysslade med någo kablar. Vi körde ända till Raisio där vi stannade på Ikea för lunch och fortsatte sedan mot Nådendal för att leta parkering. Jag hade nog läst om någon parkering som kostar si och så många euro och då får man åka buss till bron. Någon sån parkering hittade vi inte så vi chansade nu och lämnade bilen ett kvarter från gamla stan. Helt som vi int sku ha haft navigator att använda?! Nå vi behövde som tur inte gå så långt innan vi såg bron till Muminholmen och strandpromenaden var ju helt ljuvlig att gå längs. 
Matilda hon frågade hela tiden "var e mumindalen" och förstod inte rikgit att vi var i mumindalen då vi befann oss mitt i en skog ungefär. När hon såg muminhuset gick ljuset upp för henne. Vi började med att gå in i polismästarens hus, mumins hus och själva muminhuset. Matilda var ännu helt vimsig och sprang som en huvudlös höna omkring innan hon lite lugnade ner sig och faktiskt såg sig omkring. Vi gick ner till stranden och följde stigen som visade sig vara slutändan på sagostigen, så vi gick den åt fel håll, tur var vi inte de ända :D. Hos häxan var det teater så där var det stopp tills Mathias började vråla och det nog blev rum för kärran. 
Den senaste tiden har Matilda velat se på flodbåten/havsorkestern så dit gick vi till följande. Där mötte vi på TooTicki som gärna följde med Matilda ett varv inne på båten. Klart man nu väljer TooTicki framför mamma om det är möjligt :D. Sedan tog vi stigen mot Snorkens hus och Råddjurets burk och efter det kom vi till Snusmumrikens tält. De har nog tänkt på allt för nästa stopp var en "park" med hängmattor och ställen att vila på, och där blev det sådan wc-brått för fröken så vi fick lämna pappa och Mathias kvar och springa iväg. 
Nu sku mamma ha kaffe så vi tog första bästa ställe som gjorde reklam för kaffe och satte oss ner. Lite svårt nog att sitta stilla när man ser muminhuset och en massa annat roligt. Fast vi redan sett allting så gick vi ett till varv med sagostigen, åt rätt håll denhär gången. Utanför muminhuset träffade vi sedan muminpappan, hemulen, lilla my, stinky, mumin och polismästaren. 
Förstås hör det till att köpa med sig en liten souvenir så Matilda fick välja någonting litet (hon sku ju helst ha släpa hem hela butiken) och valde en nyckelring med Snorkfröken. På utvägen drog vi ännu snöre där hon vann hårsnoddar med lilla my. Det var en trött flicka som släpade fötterna i marken ut från mumindalen, tur kunde vi locka henne med popcorn som vi köpte innan porten. Lite fick vi nog turas att bära henne också men hon är så duktigt på att gå så orkade nog fint. 







Matilda var kanske lite liten ännu för mumindalen, det finns betydligt mera att göra för barn som är något år äldre. Men eftersom hon nu har en sån intensiv muminfas på gång så tänkte vi att åker ändå. Nu kan hon ju alla muminfilmer och känner igen alla figurer, så det var lätt att berätta för henne om husen, figurerna och allt det andra man såg. Koplade ihop någonting med en del av filmerna så visste hon precis. 
Priset till området är nog ganska saftigt, men det är väl samma prisnivå på allt nuförtiden. Inne på området får man nog betala skjortan av sig om man är en hel dag och inte har med sig egen matsäck. Vi sparade nog en hel del genom att äta på Ikea :D. 
Största besvikelsen var nog att muminfigurerna inte alls hade tid för barnen! De gick nog omkring och vinkade till barnen men stannade inte för att kramas eller ta bild. Muminpappan och Hemulen jagade "fjärilar" och såg inte alls på barnen som ville hälsa, Filifjonkan och hennes barn gick omkring på området utan att dessmera hälsa ens. Till slut var Mumin, Snorkfröken, Muminpappan, Hemulen, Stinky, Lilla My, Polismästarn och Filifjonkorna utanför Muminhuset men de hade någon "show" på gång i en liten cirkel så ingen kom åt att hälsa på dom! Och Matilda var ledsen för Muminmamman såg vi inte alls. 

På hemvägen stannade vi i Raisio igen och shoppade på Biltema. Körde en bit med motorvägen och stannade sen för att ge kvällsgröt till barnen ifall de sku börja somna, men icke de var vakna ännu i Lojo där vi stannade för att köpa födispresant, men butiken hade slutat till min besvikelse! Jag fick köra hela vägen hem från Raisio så jag har nog fått ha hjärnan med hela dagen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)