7 augusti 2014

Matilda 9 månader

Igår blev Matilda 9 månader, nu brukar man säga "lika länge ut som inne". Fast Matilda har ju redan varit ut längre än hon var inne. Tiden har nog gått betydligt fortare med henne utanför än inne i magen. Tycker att hon nyss var 2 månader... Snart får jag börja planera 1-års kalaset också :)

På tisdagen var vi till rådgivningen på 8-månaders kontroll. Då var det också läkarbesök. Blev en snabbvisit hos både rådgivningstanten och läkaren då allt var bra och jag inte hade några frågor. Fint har hon vuxit 9400g och 73cm lång, huden är fin, ögonen är ok och hon ser små saker. Det var nu det som kollades upp. Nästa kontroll är vid 1 år.


På veckoslutet började hon krypa och nu är ålande utbytt till krypande helt och hållet. Kryper omkring i huset på upptäcksfärd, plockar saker och smakar på dem. För någon vecka sedan lärde hon sig dra sig upp längs saker så nu klättrar hon på precis allting. Henns Triptrapstol är bästa klätterställningen enligt henne, så den flyttar vi åt sidan när hon inte sitter i den eftersom hon annars fastnar i den när hon klättrar. Hon kryper också över saker (människor), om man ligger på golvet och hon ska förbi så klättrar hon bara över. Går runt bord och stolar, längs med saker går också bra. Glömmer ibland att hon faller om hon släpper loss men pappa har duktigt öva hur man kommer ner med rumppan först. När man kommer nära lyfter hon händerna upp för att få komma i famnen. I famnen håller hon hårt fast, klappar på axeln, lutar sitt huvud mot mitt huvud eller min axel. Och fröken som inte trivts i famnen kan nu sitta en bra stund snällt i famnen bara om man håller om henne.


Övar pincettgreppet med att plocka alla små rosk hon hittar, matklott på haklappen ska också plockas upp före man kan öppna munnen för nästa sked. Ätande går bra, så länge det är mat som serveras och inte bara bitar. Hon är så matglad att hon blir arg om man bara ger henne kokta bitar som hon kan tugga i sig, de funkar bra efter att hon ätit en stor portion mosad mat. Ännu heller vill hon inte hålla skeden i egen hand, matas ska hon. Pipmuggen håller hon fint i och klarar tillochmed av att lite vippa den. Äter naksun och riskakor som godsaker. Nu när det har varit varmt har också, som tur, vattnet sjunkit med stora klunkar.


I och med att hon lärde sig stiga upp har sänggåendet på kvällen blivit ett tidskrävande moment. Hon SKA stå i sängen, fast hon är så trött att ögonen far i kors och ögonlocken faller ner. Vi låter henne stå, hon brukar lägga sig ner efter en stund. Men inte alltid. Natten sover hon oftast helt igenom med lite gnällande då hon inte hittar en tutt eller drömmer någonting. Förutom i natt då hon stod i sängen och gallskrek, lades ner men ställde sig upp igen. På dagen sover 2-3 dagsvilor, 1 lång 1-2 timmar, 1-2 under en timmes. Nu när det är varmt har det blivit 3 stycken.


Pottan tränar vi varje dag på, och ibland kan hon klara sig med torr blöja ändå från morgonen till eftermiddagen. Tänder har hon 2 stycken, övre framtänderna är nästa i tur ser man.
Pratar, skrattar, ropar, och det nyaste är att sätta munnen som ett o och ha ljud. Ibland är det också som om hon sku sjunga när hon ska börja sova.



Har säkert glömt en massa jag tänkt skriva om, men avrundar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)