7 maj 2015

Vår stora flicka!

Igår var det 1½ år sedan Matilda föddes, och eftersom det är en tid sedan jag skrivit om henne passar det bra nu att ta ett inlägg om vad hon kan idag.


För några veckor sedan lärde Matilda sig springa utan att hela tiden fara med näsan i marken så nu är det en hel massa spring, både inomhus och utomhus. Hon övar på att hoppa jämfota på golvet, säger "opssshh" när hon hoppar. Ännu också tycker hon om att dansa och går själv och sätta på musik när hon vill dansa. Klättrar gör hon överallt, det har inte avtagit det minsta. Som tur är hon ganska försiktigt när det gäller att komma ner tillbaka och vågar hon inte själv så skriker hon nog tills hon får hjälp. Senaste nytt är att hon förstod att skuffa fram någon stol till diskbänken och klättra upp för att komma åt sakerna som är där. Hon hjälper fint till med på- och avklädning, kan ganska mycket själv bara hon får tid. Skorna ska helst vara på hela tiden så de får vi lite sätta undan.

Tutten använder har hon bara i sängen, men när hon klättrade upp till diskbänken hittade hon förstås en tutt som direkt for i munnen. 

Matilda använder sig flitigt av ordet "nä", det mesta är nä men hon vet nog också när det passar att säga "mmh" som betyder jo. En tid var allt "pappa", men nu är det bara pappa och mumin som är pappa. "Mamma" har kommit tillbaka och det känns ju bra för mig. Matilda lär sig nya ord hela tiden som barn ska göra, men hon slutar också använda sig av endel ord. Så jag hoppas hon sparar orden uppe i hjärnkontoret och den dagen hon anser sig vara färdig att prata, så kommer dom alla. Hon övar sig med att prata sitt eget språk. Pekar på saker och säger "dää", och ibland är det svårt att veta vad exakt hon menar. Hon säger sin första 2-ordiga mening "sitta hää", och alla stolar ska provsittas.

Matilda är hemskt artig av sig, säger hej, vinkar hejdå och säger tack. Tack kommer automatisk från henne när hon får hjälp med någonting, när hon ätit eller druckit färdigt, vill att man ska ta någonting hon ger. Hon säger tack när man tvättat rumpan och ger handduken, haha. Hon säger också tack när det är någonting hon pekar på som hon vill ha.



Äntligen har Matilda fattat intresse för att äta själv med sked eller gaffel. Härtills har hon bara varit intresserad av att äta själv med fingrarna. Ibland är det lite jobbit dehär med att hon ska äta själv när mornarna börjar med gråt för att hon inte lyckas få gröten i munnen och mamma får absolut inte hjälpa till. Suck o stön :D. Annars smakar hon nog gärna på allt men äter inte det som hon inte tycker om. Det finns gånger och dagar då hon inte äter mer än någon sked, men jag tar ingen stress, hon äter nog sen när hon är hungrig. Om hon inte äter maten så inte bjuder jag någonting annat heller, då får hon vänta på nästa måltid.
I Matildas mun hittar man 9 stycken tänder och flera på kommande. Det har varit en lång tids paus i nya tänder och förra veckan hittade jag nr 9. Tutten försöker vi sakta lämna bort, på dagtid använder vi inte tutt alls, I sängen har hon sina tuttar till natten och ibland behöver hon den också på dagen när hon sover. I bilen har vi tutten med försäkerhets skull men försöker att hon inte sku ha den i munnen. Hittar hon en tutt far den nog rakt i munnen men hon brukar bara tugga på den en stund så sätter hon bort den. Och på morgonen när vi stiger upp från sängen lägger hon tutten på dynan.

Sovande som varit en svår bit har en tid nu gått bra. Fast det borde jag säkert varken säga eller skriva, för nu kommer det garanterat att vända. Vi sköter kvällsrutinerna och så får hon säga natinati och gå i säng. Där blir hon oftast med huvudet på dynan utan gnäll nu förtiden. Ibland bökar hon omkring en stund innan hon somnar. Sover till 6-7 på morgonen och ropar när hon vaknat. Daniel vill att vi ska byta bort spjälsängen så det blir väl sommarens kamp.


Matilda är social av sig, leker med andra barn och söker sällskap. För endel människor kan hon vara lite blyg men det brukar gå över på 5 minuter. Hos dagmamman leker Matilda med pojkarna, mest blir det bilar. Dockor är hon inte alls intresserad av, just nu är det fordon av alla de slag som gäller. Här hemma kör hon omkring med sina dockvagnar men dockorna plockar hon ut, puppe kan ibland få åka. För en tid sen hittade hon också pusslen som vi visat i flera månader utan att fånga hennes intresse. Nu pusslar hon sina egna pussel hur bra som helst. Tupperware-bollen är också rolig och igår klarade hon själv av att få flera bitar i rätt hål. Böcker tycker hon om att läsa och nu är det ofta hon som pekar på någonting och så ska man berätta vad det är. Matilda trivs ute och det blir alltid skrik när vi ska gå in. Nu räcks hon dessutom upp till handtaget på ytterdörren så hon är långa vägar bara hon kommer ut från dörren. Ute dallar hon omkring, plockar stenar, blommor och kottar. "Kott" säger hon när hon ser en kotte på marken. Att åka traktor hör till det bästa man kan göra ute och snart börjar gräsklippansäsongen så Daniel lär nog ska ha sällskap :D.

Såhär kan man också använda nackstödet :D
För det mesta är Matilda glad men visst har hon sina dåliga stunder då ingenting är bra och det är bara gnäll. Hon är dessutom ganska snabb på att gnälla om någoting krånglar. Och jag försöker lära henne att de blir inte bättre och man får ingenting med gnäll. Fast imellan är det som om hon inte sku ha öron alls..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)