21 augusti 2015

Matstrejk

Hela sommaren ungefär har Matilda matstrejkat här hemma. Hon som förut åt så duktigt flera gånger till dagen har de senaste månaderna bara ätit ungefär 1 helt mål om dagen. Som mamma blir man ju nog lite ledsen när barnet inte äter, men jag väntar bara på den dagen det vänder och maten börjar smaka igen.
Det har inte någon skillnad vad man bjuder på när hon inte vill äta. Gröt har inte sjunkit hemma på hela sommaren, men nog om hon varit hos momi eller famo. Lite cornflakes har hon kunnat äta på morgonen, eller några tuggor smörgås. Fast hon hoppat över morgonmålet har inte lunchen heller smakat och för det mesta går hon ut och sova på tom mage. En tid sjönk burkmat helt okej så då fick hon det oftare än hemlagat, men sedan slutade hon äta burkmaten också.
Vi bjuder inte flera olika saker vid mattid bara för att hon ska äta, äter hon inte det hon blir serverad (ofta alltså samma som vi äter) så då är hon oäten. Nu vet vi ju att hon äter i något skede. Nu har man också kunnat fråga henne vad hon vill äta, eller om hon vill äta t.ex. gröt. Till natten har hon ofta fått välling för det är ändå mera mättande än mjölk. Tur har sommaren inte varit så varm för hon har inte varit den bästa på att dricka heller, när hon druckit som sämst så har hon drucki 2-3dl på en dag.
De senaste dagarna har hon druckit mjölken bra fast hon inte ätit och det är ju bättre än ingenting. Blåbär äter hon när man bjuder, men hon kan ju inte leva på dem heller. Nu har vi också fått rutinerna tillbaka och det blir inga onödiga mellanmål.

Som tur har vikten inte gått neråt utan är samma som på våren. Fast spinkig har hon blivit.


Och sen när hon äter får man vara där och påminna henne om att tugga. Jag vet inte vad det är för påhitt att hon inte tuggar sönder det hon sätter i munnen utan sväljer det helt. Hon har endå ända sedan 6 månader fått äta fingermat som man måste tugga. Och hon vet hur man tuggar, hon bara inte ids göra det verkar det som. 


Tur äter hon stora portioner när hon är hos dagmamman på veckorna, så hon nu får någon näring i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)