16 december 2015

Vår 2-åring

Vår duktiga Matilda som utvecklas med sådan fart att man inte vill hinna med. Fart är det också från morgon till kväll på henne. Just nu är det jätte roligt att springa, springer inne och ute utan destumera problem. Det motoriska har hon under kontroll, hoppar och går på tå, övar att slå kullerbyttor och stå på 1 ben. Finmotoriken är det inte heller något fel på, hon älskar att sitta och pynja med små saker, Knappar ska knäppas upp och fast, dragkedjan ska det lekas med och bältena i Mathias stolar ska alltid vara fast.


Matilda har ett enormt ordförråd men säger sällan någonting på beställning. Dessvärre är hon värsta papegojan och säger efter precis allt hon hör. Och förstås dedär mindre vackra orden man inte vill höra ur hennes mun! Hon säger långa ord som kaffekokare och rödbetssallad utan svårighet. Från endel ord kan det falla bort någon bokstav eller bytas ut. På hösten innan hon blev 2 började de flesta orden med H, henar (stenar). Och Hinda som hon kallar sig själv. Kan säga Matild men vägrar säga Matilda :D. Vid 1 år 10 månader lärde hon sig säga jo och här tills har mycket varit jo. Nu har hon lärt sig "vill int", och då är det mesta VILL INT! Vid 2 år pratade hon med 3-4 ords meningar, nu är meningarna redan längre och det kan komma långa ridiramsor.
"Kan få", ifall man vill ha något är det bra att säga kan få, t.ex. när man vill att kompisen ska komma och sitta "kan få lele sitta här soffan". Matilda anser sig också höva (behöva) en hel del, t.ex. rutcha på någons ben. Min/mitt och den egna viljan är stark. Hon vet precis vad som är hennes, och delar helst inte med sig. Fast sen igen så kan hon nog ge den leksaken hon har till sin kompis, eller bjuda av sina vindruvor till någon. Hon vet också vad hon vill och inte vill. Och det är nog nästan så att vill hon inte så får man inte svängd heller. Nu har det delvis kommit tillbaka att nekar man henne någonting så blir det gallskrik från 0 till 100 direkt. Matilda är en känslig person och det har tagit hårt på henne att bli storesyster och måsta dela på uppmärksamheten. Och samtidigt flytta från sin trygga dagmamma till en grupp med flera barn.


Matilda är väldigt social, hon har igentligen aldrig varit blyg. Hon tar kontakt med både vuxna och barn och går gärna med i leken. Hon kan leka samma lek med andra barn, t.ex. koka mat tillsammans eller leka med bilar i parkeringshuset utan att det blir skrik. Hon har nog ingen favoritleksak utan det är från dag till dag vad hon leker med. Nu har dockorna varit framme de senaste veckorna men också duplo kan hon sitta med långa stunder. Skruvar och fixar med sina verktyg. Tycker om böcker men har inte alltid ro att lyssna. Lika gäller barnprogram på tv, nu har hon ingen ro alls att se på någonting. Under hela hösten kollade hon gärna på Pikku Kakkonen och musik från pädden. Pussla brukar vi göra på pottan. Fantasin är välutvecklad, hon åker hiss i köksknuten och duschar vid högtalaren. Kokar mat och gröt, bjuder på kaffe och babyn kisar och kakkar. Ibland undrar man varifrån hon får sina påhitt ifrån.

Jag som hade hoppats på att inte ha 2 blöjbarn fick vara nöjd om hon ens provade sitta på pottan när hon fyllde 2. Hon som så duktigt suttit på pottan fast det inte kommit någonting tog ett steg bakåt och vägrade sitta på pottan överhuvudtaget. Släppte i blöjan direkt som hon fick en torr på sig. Nu har det vänt igen och hon går gärna på pottan. Kan t.o.m. själv komma och begära på pottan. Sitter på byttan också och då är man allt lite stolt om det kommer någonting i den. Vi tog ibruk ett belöningssystem, varje gång det kommer någonting i pottan får man en tarra! Och det fungerade helt tydligt, nu får hon inte ens tarra mera varje gång för det lyckas så ofta. Efter natten kan hon ofta vara torr, om man tar henne på pottan direkt som hon vaknar, det har hon ju nog varit redan på sommaren.


Efter sin matstrejk från midsommar till oktober har vi nu en fröken som är hungrig konstat känns det som. Direkt man går till köket står hon där och skriker på mat/gröt/mellanmål fast hon just sku ha äti en jätte portion. Och hennes mage är bottenlös känns det som, hon kan klämma i sig hur mycket som helst, Äter en hel stor tallrik med gröt och mat. Äter duktigt själv både med sked och gaffel, blir ibland lite baby och vill ha hjälp. Dricker ur glas och bara sällan häller hon det brevid munnen. Är noga med att inte rådda, råddar man ska det putsas, helst direkt.

Jag hade tänkt att vi sku ge hennes tuttar till julgubben för att bli av med dem då hon ändå inte sög på dem utan bara bet. Nå hon fixade det fint själv för någon vecka sedan då hon på någon dag tuggade sönder sin nya tutt och jag sa att nu köper jag inte flera. Då hade jag redan kastat flera söndriga i roskis anefter. Hos dagmamman har hon ju inte alls haft tutt under vilan sen hon for tillbaka efter sommaren. Lite gråt var det de första kvällarna men hon var själv med och klippte av den söndriga tutten och fick utsidan tillbaka. Nu har hon en bitleksak och sin "tutt" när hon sover, och bra går det.
Matilda sov ännu (eller igen) i spjälsängen när hon blev 2 men veckan efter lärde hon sig klättra ur den och då var det onödigt att lägga henne dit. Så vi fick börja kämpa med stora sängen igen, hon känner sig otrygg i den fastän man har packat den full med täcken och nallar för att göra det mysigt. Kvällarna har varit ett enda skrikande och stridande då hon vägrat sova i sin säng, också på nätterna vaknade hon flera gånger och skrek. Nu har vi tillfälligt löst det problemet med att hon sover med pappa sin.


Matilda är duktig att klä på och av sig. Klarar sig helt själv när hon vill. Får på både ute och innekläder i rätt ordning. Visst behöver hon hjälp med knappar och ärmar ibland. Blöjan är också lite i vägen så byxorna kommer inte alltid helt upptill. Skorna brukar också fara på rätt fot om de är ställda brevid varandra.
Mitt mammahjärta gråter när jag ser min flicka gå ensam till momi och mofi med sin ficklampa i handen, när blev hon så stor ?!


2-års granskningens mått och 1,5 år inom parentes. 
87 cm (83) 12,9kg (12,5)
Matilda fick en extra kontroll hos läkaren vid 2 år för att kolla hennes fötter som enligt mig går för mycket inåt. Så vi fick en remiss till fysioterapi av läkaren, för att kolla upp om det går att "fixa" på något sätt.

En beskrivning av Matilda är att hon är glad, sprallig och envis med ett häftigt temperament.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)