21 februari 2016

Mathias 4 månader

På fredagen var vi på Mathias 4 månades rådgivning och läkarkontroll. Jag tycker han har blivit otroligt lång men han hade inte vuxit just alls till min förvåning. Både rådgivningstanten och läkaren tyckte han var en nyfiken och pigg pojke. Ingendera hade någonting att anmärka om honom, han växer och utvecklas som han ska. Tycke vi direkt sku börja med smakportioner och så småningom börja äta ordentligt med mat. Hos rådgivningstanten ville han inte visa att han kan fånga leksaker också med vänster hand fast hon hur försökte.
Läkaren skrev inget extra i rådgivningkortet, det vanliga "Nöjd, växer och utvecklas, allt ok". Och så förstås att lungor, hjärta, mage, hud osv är ok. Denhär gången fick vi inga vacciner, och helt skönt så behöver vi inte fundera på eventuella biverkningar under sportlovet. 

7035g 65cm (6785g 63,5cm)
Hur man nu än inte ska jämföra sina barn, alla växer ju olika men hade Matilda varit den yngre hade hon nu växt fast Mathias i längden och vägt mera än honom. Matilda växte 4cm mellan 3 och 4 månader! Och gick från 6120g till 7060g, så hon vägde mera vid 4 månader. )


Ungefär till 3,5 månader låg Mathias platt som en pannkaka på golvet, rörde inte alls på sig förutom händerna som ryckigt viftade efter leksakerna ovanför huvudet. Sedan hände det någonting och han började svänga sig mot höger, och nu svänger han sig ganska duktigt till mage. Ännu får han inte handen bort utan blir och ligga på den. Men sen har han ingen aning om hur han svänger sig från mage till rygg och det blir skrik när han tröttnar på att ligga på mage. Han har inte heller ännu förstått att när man ligger på mage kan man vila genom att sätta huvudet ner utan han ligger där och är arg för att det är tungt att hålla huvudet uppe. Stöder sig på armarna och drar åt sig leksaker som han ser. Övar på att ha armarna raka då han ligger på mage. Drar sig upp i sittande ställning i famnen, i sittern och i matstolen och ska helst vara i upprätt läge.Allt som han kommer åt far rakt i munnen. Får se om det ska komma tänder redan för han gnagar på allt, helt som han sku vässa tänderna på det han har i munnen. Leker mest med tutten, tar ut den och kastar den omkring sig. Kan sätta den i munnen ibland själv då man ger den så han får tag i den. Biter på den så det ilar i min kropp! 
Härtills har han sovit riktigt bra om nätterna, iallafall om man jämför med storasyster. Han somnar 21:30-22:30 och brukar äta första gången vid 3-4-5. Och där efter sover han till 7-8. Bäst sover han brevid mig men jag försöker få honom att sova mera i egen säng. Efter amningen blir han ändå brevid mig då jag oftast somnar medan han äter. Ibland vägrar han sova om kvällarna om jag inte ligger där brevid eller så sover han 20 minuter och är sedan vaken tills jag börjar sova. Nu har han några kvällar somnat själv i egen säng och inte vaknat efter en stund. Men sen igen har den senast veckan ju gått ut på att äta och vifta under nätterna.. Någon rutin på dagvilorna har vi inte riktigt ännu fast nu ser det ut som om det lite sku kunna börja fungera att han går ut och sova vid 10. Sen hur länge han sover är helt olika från dag till dag. Ibland kan han sova 4-5 timmar och ibland bara 1 timme. Helt annat än Matilda som bra sov ute 4-5 timmar i sträck varje dag. Dessutom är han förfärligt lättväckt! Han vaknar av min väckarklocka, eller om telefonen har annat ljud. Han vaknar när man pratar och av olika ljud ute. Man tycker han sku vara mindre ljudkänslig när det ändå alltid är liv och rörelse. 



På torsdagen fick han första gången riktgit lite välling, och så har jag ökat därifrån ganska ordentligt (om man jämför med Matilda där vi ökade med 5ml varannan dag). Om någon vecka bara magen vant sig kommer han få en flaska välling till natten så vi kanske sku sova bättre. Ersättning har han ibland fått på kvällen då jag kännt att min mjölk inte räcker till, oftast märker han ju nog det före och blir sådär lagom arg.. :D. Idag har vi smakat på potatis, enligt minen var det nog inte så gott men de kom nu iallafall inte rakt ut tillbaka. Så nu fortsätter vi provsmaka potatis några gånger innan vi provar morot. 


Mathias är ännu också en ganska lugn bebis som för det mesta är nöjd, så länge han har sällskap vill säga. Helst vill han inte alls vara ensam men korta stunder går om han har någonting att sysselsätta sig med. Trivs ännu också i famnen, tycker om att ligga och se på ansiktet till famnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)