23 mars 2016

Mathias 5 månader

"Iloinen, pirteä poika. Jäntevä. Tarttuu leluun ja vie sen suuhun. Ei vielä hampaita. Syö rintaa + kasvissoseita. Saa rokotteet." 

7675g (7035g)
67,5cm (65cm)

Klädstorlek 62-68

Vid 5 månader har Mathias glömt bort hur man svänger sig, ligger för det mesta så som man lämnar honom. Ibland försöker han lite svänga sig mot sidan men han har helt enkelt glömt hur man gör. Trivs både på rygg och mage, liggande på mage kan han svänga sig som klockans visare. Han håvar in alla leksaker han kommer åt, och allt far i munnen. Kan länge ligga och känna på en och samma leksak, lapparna är det bästa. Hans nya påhitt är en ren blöja att undersöka, medan vi byter blöja om dagarna leker han med den, och blir arg som ett bi om man tar den av honom. Utforskar så gott som allt med munnen. 
På dagarna äter han grönsakspure 1 gång, där imellan bröst och ersättning på kvällen. Vi började ju med välling till natten när han blev 4 månader, men nu har vi snart i en veckas tid lämnat bort vällingen. Det verkade lite som att vällingen gjorde att han sov dåligt om nätterna. Snart kommer vi att provsmaka gröt och kanske börja med det på kvällarna. Han verkar ha en känslig mage så vi tar det försiktgit och ser hur det känns i magen. Jag känner ingen stress att börja med massa olika sorter ännu då amningen fungerar. 


Nätterna har som sagt varit mycket dåliga från 4 månader, nu verkar det som att vi sover lite bättre igen. Han går vanligtvis och sova vid 22, hur länge han sover varierar massor. Efter första amningen brukar han bli brevid mig men har nu igen några nätter orkat hålla mig vaken och satt honom tillbaka i egen säng. Efter flera veckor då han vaknat kl 6, senast halv 7, sover han nu lite längre om mornarna, till 7-7.30. Trött blir han första gången vid 10 och då går han ut och sova. Sover ofta 3-4 timmar ute. Vid 17-17.30 tar han en 30 minuters vila, ute eller inne i vagnen. Är vi på språng från morgonen brukar dagen bli lite knasig, och han kan ta den längre vilan först 14-18. 


Fortsättningsvis är han en glad pojke som kräver sällskap och gillar att vara i famnen. Han har börjat visa att han nog också har ett temperament och blir såå arg om man tar leksaken ur hans hand. Skiner som solen när Matilda kommer och "leka" med honom. Har börjat visa tecken på blyghet, underligt nog mot personer han ser ofta, som momi och famo. Har också blivit lite mamis på sista tiden, ibland är det bara mamma som duger, ingen annan. Han kan bli hemskt ledsen om han ser eller hör mig men jag inte går till honom om han tex ligger på golvet. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)