30 juni 2016

Midsommaren 2016

Vår midsommar började 02:30 på torsdagsmorgonen när Mathias tyckte att han sovit färdigt. Kände att det kommer bli en lååång dag efter 2,5 timmes sömn. Vi steg upp, lagade oss i ordning, matade morgongröten i Mathias, väckte Matilda och packade ut oss i bilen. Startklara var vi någon minut innan 5, och med god marginal. Svängde bilen mot Åbo och körde i lugn och ro, vägen var så gott som tom. Sista 20 minuterna hade Mathias orkester och alla leksaker jag gav kastade han iväg :D.
Ombord på båten sökte vi reda på hytten och kunde konstatera att vagnen inte rymms in utan att vi tar loss ena hjulet, underligt smala dörrar då vi nog på andra båtar kommit in genom dörren! Morgonmål som vanligt på buffén, fast det var nog nästan en besvikelse, jätte dåligt utbud. Spenderade timmarna på båten utan att besöka lekrummet och underligt bra gick det. Matilda fick träffa Mumin på dansgolvet så hon var överlycklig.


På Åland körde vi rakt till stugorna då alla barn somnade i bilen. Tömde bilarna och grillade korven vi hade med. Jag och Nannu for iväg för att handla, sådär passlig tid när alla andra också handlade. Två fulla kärror blev det, för 4 dagar! Tillbaka på stugan var mina barn så trötta att jag fick ta itu med kvällssysslorna medan de andra fixade hamburgare. När barnen äntligen sov gick jag ut till de andra. Fast länge fick jag inte sitta innan babylarmet tjöt, sprang några gånger fram och tillbaka och blev sedan sittande i stugan och fick sällskap av N.



Midsommaraftonsmorgonen var regning och kall, förstås. När alla morgonsysslor var gjorda hoppade vi i bilarna och körde till närmaste butik för att köpa sånt som vi glömt eller redan var slut. På tillbaka vägen stannade vi på ett café för kaffe och bulla, bra mellanmål. Lunch och lek blev det i Skeppsvik. Barnen var inte så hungriga då de just klämt i sig en bulla. Nattade barnen i bilen med att köra en omväg hem (hem som i stugorna) men det blev inte lång stund där innan vi sku iväg igen för att kolla när midsommarstången reses. Matilda var säkert trött ännu efter resan och allt ståhej av att hela tiden ha en kompis brevid så hon var lite omöjlig och jag gick med henne på sidan för att hon sku lugna ner sig. Sedan ville hon inte gå tillbaka så vi gick hem och ner till stranden för att gunga. Resningen missade vi men hon blev sig själv igen då hon fick vara för sig själv en stund. När Daniel kom tillbaka började jag fixa middag åt barnen och så fick dom äta i vår stuga medan det i andra stugan förbereddes mat för kvällen. Vet inte vad det var som tog sån tid men först 19:30 satte vi oss ner för att äta. Då var man nog redan lite hungrig, lunchen som bestod av plättar hade nog avdunstat för länge sedan. Vi skålade och njöt av god mat, i den mån man nu hinner njuta med 3 spralliga barn och 3 babysar kring bordet. På eftermiddagen hade regnet dragit vidare och mot kvällen sken solen lite, men varmt var det nog inte.






När magarna var mätta tog jag mina barn för att få dom i säng, båda helt sluta och trötta fast de sovit under dagen. Ändå så tog det länge för dem att få tag på sömnen och andra hann med kaffe och efterrätt medan jag nattade. N kom och lade sig hos Matilda, som sedan somnade på 2 minuter och en stund senare sov också Mathias. Och denhär kvällen behövde jag inte springa så många gånger fram och tillbaka när babylarmet tjöt. Det blev ganska sent och klockan var närmare 2 när vi bröt upp och gick i säng.
Midsommardagen var grådisig fastän det lovats sol och vi tog det lugnt hela förmiddagen. Åt lunch och hoppade sedan i bilarna för att besöka Stallhagen. För oss blev det inget besök, Mathias skrek 20 minuter i bilen och kakkade sedan ner sig, så vi bytte blöja på en busshållsplats och svängde sedan hem tillbaka. Men lika så bra, solen sken ju nu från en molnfri himmel och det var riktigt hett så vi gick ner till stranden. Barnen fick plaska lite i det pissvarma vattnet och så hade vi piknik på gräset. Daniel fixade med grillen och jag blev lite sur att han måste göra det då Matilda sku ha vila i bastun och Mathias skrek efter mat, där fanns ju nog andra också som kunde sköta grillandet men tydligen passade det inte. Så lämnade en missnöjd Mathias vid matbordet och så fick någon mata honom medan jag gick och duschade Matilda. Nåjaa maten kom på bordet fastän mammorna inte varit med och stökat i köket. Skönt att få mat i tid. Nu hann också Matilda vara med om efterätten som bestod av kex och godis (som hon inte fick äta). Daniels tur att natta tyckte jag, så han fick sköta den delen medan jag fyllde på mitt skumppaglas. Kvinnornas bastutur men jag var för slut för att orka bada, satt med på svalkningen bara. Kvällen var betydligt varmare än kvällen innan och man klarade sig utan dubbla byxor och tröjor :D. Vid 12 tror jag vi satte lock på och sökte oss i säng.




På söndagen var det bara att stiga upp, äta, packa och städa. Det tog ju nog sin lilla tid men klockan 11 var bilen full och stugdörren stängd. Man sku vara 1,5h före båten gick vid incheckningen så vi körde bara snabbt via butiken och Maxinge innan vi körde till hamnen. Någon lunch hann vi ju inte äta så det blev triangelbröd och naksun till lunch. Underligt fort gick tiden i hamnen och det kändes nog inte som 1,5h! Hade redan fasat för hur det ska gå med barnen att sitta och vänta så länge, men de var nog rätt så nöjda. På båten blev det lekrummet för stora barnen och nattning för babysarna. Men sedan gick klockan långsamt och det kändes som en evighet innan det var dags för mat. Och här blev vi överraskade, buffén var jätte bra för 25e vi betalat för den! En timme och 15 minuter fick vi sitta innan barnen fick myror i byxorna och ville bort. Sedan lite shopping och man kunde söka sig till hytten för att göra barnen nattfärdiga och gå till bilen. Mathias passade på att kakka medan vi väntade att få köra ut från båten och sedan somnade han. Matilda somnade också efter någon minut i rörelse. Nu såg man nog att det var midsommartrafik på vägarna, Daniel tyckte det var riktigt tungt att köra när man inte kunde hålla jämn fart på motorvägen. Polisen stod också i en buske och tog hastigheter. Matilda vaknade när vi körde ner från motorvägen i Sibbo för att köpa mjölk och Mathias medan jag var inne. Så när vi kom hem lite innan 22 hade vi 2 pigga barn i bilen, 2 som ju nog inte sku sova när vi kom in. Nej det sku vara kvällsmål, lek och Mumin. Så vi fick uppackat alla kassar och undan alla saker.

En midsommar i det bästa sällskapet, med de finaste barnen, med god mat och med helt för lite sömn har vi firat iår. Tack ni som var med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)