28 december 2016

Firat jul i dagarna tre

Som rubriken säger har vi firat jul alla 3 dagar i år. Det vill bli så då det finns 3 familjer att fira med, och alla vill fira med oss.
På julaftons morgonen har det blivit lite av en tradition att barnens famo och fafa bjuder på julgröt så vid 10 for vi dit. Daniels 2 syskon brukar också vara där så vi blir ganska många runt bordet. Barnen trivs då de har sällskap av sina kusiner och leker ganska bra utan någon vuxen, Vi var där tills det blev dagsvila tid för Mathias och han fick gå ut och sova hemma på gården. Jag lagade mig färdig och for iväg på jobb. Jag hade valt att spendera julaftonskvällen på jobbet och Daniel firade med barnen hos famo och fafa. De hade haft julgubben på besök och var glada över sina paket.



Juldagen, som i vår familj alltid varit en pjamasdag då det endast är tillåtet att ta de lugnt och förbjudet att fara någonstans, spenderade jag i köket. Bakade en sats limpor, en ostkaka och en brownie med frosting. På eftermiddagen gick vi över till mamma för julmiddag. Åt oss helt för mätta och kraschade på soffan en stund efter maten. När barnen blev rastlösa klädde vi på oss och gick hem i ovädret. Under granen väntade massor med julklappar som tomten varit och lämnat. Matilda blev helt tyst och bara tittade sedan sa hon "mamma, e de jul nu?". Och så dök båda barnen ihop med samma paket och satt och rev och skrek i varsin ända, helt som om det inte fanns andra paket. Efter en stund fick vi dem lugnade och de fick välja varsitt annat paket att öppna. Matilda öppnade ett i gången, tittade på vad det innehöll och satt sedan det i en fin hög brevid sig. Visst sku hon ha vila öppna innehållen också och börja leka men vi sa att hon får öppna alla klappar först och leka sen. Mathias fick ett paket med bilar till först och sedan var han inte intresserad av att öppna flera. Till slut fick Matilda hjälpa honom med paketen.
Vi drack lite glögg och smakade på brownie kakan jag lagat, alla så mätta att det inte ens smakade med choko. När alla klappar var öppnade byggdes tågbanan upp för att sedan glömmas och följande leksak sku tas fram. Mathias han gick omkring och provade allt utan att hitta något som höll honom intresserad destu längre, det var väl för mycket saker på en gång.
När vi fått barnen i säng slötittade vi på Hamilton som kom i tv:n innan vi gick och sova.






Julannandag hade jag morgontur så Daniel fick vara hemma och leka med alla nya saker. Efter jobbet var det bara hem och byta kläder, packa en kass och fara iväg till pappa där vi sku fira kvällen. Dit kom också min farbror från storstan med familj. Pappa bjöd på lite annat än traditionell julmat till förrätt, det fanns rökt fisk och olika rökta kött. Men till huvudrätt var det förstås skinka och lådor som gällde. Till efterrätt blev det min misslyckade ostkaka, "glögggelen" som sku vara överst hade runnit rakt igenom kakan så det blev inte så mycket glöggsmak men de tyckte iallafall att den var god, och det var väl huvudsaken.
Jultomen hade varit så tokig och lämnat klappar åt Matilda och Mathias under Morfars gran, så de sku ju förstås delas ut. Underligt nog lät barnen paketen vara hela kvällen fast de låg under granen, efter någon timme började Matilda nog lite gnälla att vi sku titta i paketen när vi vuxna bara satt vid matbordet. När paketen var öppnade sysselsatte sig Matilda en bra stund med sitt paket vid köksbordet men under den tiden blev Mathias helt galen. Hela tiden sku han i trappan, och när han tror att han kan gå nerför trappan också framlänges så är det lite farligt. Sedan började han kasta omkring saker. Vet inte vad han fick för fnatt och när Matilda också började hoppa i sofforna fick vi packa ihop våra saker och tacka för oss. Hade tänkt att vi kommer lätt undan och barnen somnar i bilen. Mathias somnade nog men vaknade när jag bar in honom så vi hade 2 vakna och trötta barn här halv 10 på kvällen. Det sku ha vari så skönt att bara slänga sig på soffan när vi kom hem men det fick bli till senare, så lång stund på soffan blev det inte innan vi kröp i säng och ställde väckarklockan till följande morgon.
 
Matilda har 2 av 3 dagar undvikit julmiddagen med att sova när det är mat. Hon har inte ens smakat på julmaten. Hos Morfar åt hon en ärta som han dela i 3 delar -.-




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)